Droomwoning

Hoeveel mensen hebben niet de droom om een oud gebouw vol klassieke elementen helemaal om te toveren tot een moderne woning met al het comfort een nieuwbouwwoning? Dit vraagt vaak om een flinke investering, wat veel mensen tegenhoudt om hun droom waar te maken. In De Beukenhof kunnen we dit plan samen realiseren.

Abeco ‘Sterk in ontwikkeling’ en Woudstra Architecten hebben samen een plan ontwikkeld voor de voormalige kerk van Wijbosch. In dit zeer complete plan is voor ieder wat wils, maar het ultieme woongenot staat in alle woningen voorop.

De oude kerk blijft dus staan en zal een centrale rol in het moderne plan gaan spelen. Bewoners van De Beukenhof kunnen dagelijks genieten van de charme van het oude bouwwerk, zonder te merken dat ze in een monumentaal pand wonen. Alle woningen in De Beukenhof voldoen namelijk aan de moderne wooneisen.

}

Bouwen op de toekomst, wonen op historische grond

Wie weet word jij straks een van de bewoners van de Beukenhof en woon je met veel plezier in de voormalige kerk. Maar hoe zag deze plek er eigenlijk uit voordat De Beukenhof er werd gebouwd?

Van 1428 tot 1850 heeft in Wijbosch de kapel van Sint-Antonius Abt bestaan. Hierin werden missen opgedragen door een rector. Dit eenbeukige gebouwtje had zowel aan de oost- als de westzijde een trapgevel. In 1648 werd het buiten gebruik genomen en is het een tijd als woning gebruikt. In de Napoleontische tijd werd de kapel weer van de katholieken. Niet lang nadat het torentje van het dak waaide, werd de kapel in 1850 gesloopt. De restanten van de kapel? Die werden aan de gemeente verkocht.

Niet lang daarna werd de parochie van Wijbosch opgericht. De driebeukige neogotische kruiskerk was een ontwerp van de architect Herman Bekkers. De Wijbossche bevolking hoefde nu niet meer naar Schijndel om een dienst bij te wonen. Helaas liet de Tweede Wereldoorlog ook in Wijbosch zijn sporen na: de kerk werd in 1944 verwoest. De klokken waren door de bezetters geroofd, inclusief het Antoniusklokje dat eens in de kapel heeft gehangen. Al snel na de oorlog moest er een nieuwe kerk komen. De architect van de nieuwe Sint-Servatiuskerk was J.J.M. van Halteren.

De bakstenen, neoromaanse kerk heeft een vorm van een kruis. In 1986 werd een kapelletje toegoevoegd. Tegenover de plek waar vroeger de oude kapel stond, werd de nieuwe Sint-Antoniuskapel gebouwd. De drie prachtige oude beuken, die door de jaren heen al heel wat hebben doorstaan, staan aan de noordzijde van de kerk.